Azt mondják, a legtöbb francia autónak nincs ki a négy kereke, és aki látott már Citroen C3 Plurielt, vagy Renault Kangoo Bee Bopot, esetleg Avantime-ot, az nehezen is tudna vitatkozni ezzel. De mindennél van nagyobb őrültség, még ha ehhez ki is kell lépni a valóságból. Igaz, csak egy kicsit.

Mert lehetnek bármilyen laza és vakmerő dizájnerek a párizsi tervezőközpontokban, mindkét végén csomagtartóban véződő Peugeot 404 kombit, vagy hatalmas mellső úszókkal ellátott R16-ost azért nekik sem lenne egyszerű keresztülvinni az igazgatóságon.

De ők autótervezők, nem pedig filmrendezők, mint Michel Gondry. Az Oscar-díjas franciát legújabb filmjének párizsi forgatása közben lepték meg egy ottani blog szerzői, és olyat láttak, ami még a szürreális látványvilágáról híres művésztől is nagyon erős.

Gondry azt találta ki, hogy az egyelőre csak Mood Indigo munkanéven futó, jövőre a mozikba kerülő új filmjének autós jeleneteiben a létező leglehetetlenebb kreálmányok fognak feltűnni igazi autók helyett. Az alapokat persze létező - többnyire öreg és többnyire francia - autók adják, de néhányra rá sem lehet ismerni a művészi pimpelés után.

Peugeot 404 hátuljával kezdődő Peugeot 104, vagy 605-os orral végződő Renault Espace valaki? Esetleg Citroen GSA, amin rossz helyre kerültek a fényszórók, a visszapillantók és az uszonyok (!?)?